»Ugotovili smo, da je poleti, poleg indeksa telesne mase in prirojene barve kože ter njene občutljivosti na sonce, preskrbljenost povezana tudi z dejavniki, ki vplivajo na biosintezo vitamina D v koži.«
»Zadnja metaanaliza je dokazala, da nadomeščanje vitamina D zmanjša umrljivost za rakavimi boleznimi, ne pa obolevnosti za rakom. Ustrezna preskrbljenost z vitaminom D je torej pomembna za splošno zdravje ne glede na pandemijo covida-19.«
»Ta naravni način vitamina D je za življenje dober, vendar moramo vedeti, da lahko starejši ljudje v koži sintetizirajo le 25 odstotkov vitamina D, koža izgubi kapaciteto, zato mora biti star človek dlje časa na soncu.«
»Poudariti je treba tudi to, da smo v okviru raziskave Nutrihealth, v katero je bilo vključenih 1248 prebivalcev, starih od 10 do 74 let, ugotovili velike razlike pri preskrbljenosti odraslih prebivalcev Slovenije z vitaminom D v različnih letnih časih – med novembrom in aprilom pa jih kar 80 odstotkov ni bilo zadostno preskrbljenih s tem vitaminom.«
»Preiskovanci so najpogosteje poročali o dodajanju 25 µg vitamina D (1000 IU) dnevno, zgornjo varno mejo dodajanja (100 µg vitamina D oz. 4000 IU) pa je v obeh obdobjih preseglo približno pet odstotkov preiskovancev, ki so poročali o dodajanju.«
»Ti izdelki imajo lahko manj kot 2 g sladkorja na 100 g živila, lahko pa neki izdelek, ki je mogoče označen z atraktivnimi trditvami o vsebnosti vitamina D, koristnosti za zdravje, morda tudi z oglaševanjem za otroke, včasih vsebuje tudi več kot 35 g sladkorja.«
»Medtem ko so raziskave na manjših skupinah prebivalcev ter podatki iz drugih držav nakazovali na nizke prehranske vnose vitamina D z običajno prehrano, tega vprašanja doslej v Sloveniji ni naslovila nobena nacionalno reprezentativna raziskava.«
Kliknite povezavo za prikaz izjav v želenem obdobju